PL

Europe: EN

Belgium: FR | NL

France: FR

Germany: DE

Greece: GR

Italy: IT

Netherlands: NL

Poland: PL

Russia: RU

Spain: ES

Sweden: SE

United Kingdom: EN

Owocowy kuskus

Liczba porcji:
4 porcje

Przygotowanie:
5 minut

Czas gotowania:
30 minut

SKŁADNIKI:

• 230 g kuskusu
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka masła
• 2 czerwone cebule Del Monte®, pokrojone
• 4 duże jabłka Del Monte®, obrane i pokrojone
• 2 ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone
• 1 banan Del Monte®, pokrojony
• 2 łyżki pasty curry
• ½ łyżeczki kurkumy
• 150 ml białego wina
• 250 ml bulionu warzywnego
• Sól i pieprz, do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1)Kuskus podsmażamy na oliwie, by się zarumienił. 2)Na osobnej patelni rozpuszczamy połowę masła na średnim ogniu i smażymy cebulę do zeszklenia. 3) Po 10 minutach dodajemy pozostałe masło, jabłka, czosnek i banana Del Monte®. Gotujemy przez pięć minut, nieprzerwanie mieszając, aż zmiękną. 4) Dodajemy, mieszając, pastę curry, kurkumę i wino, a następnie gotujemy przez dwie minuty, po czym dodajemy bulion i doprawiamy solą oraz pieprzem. 5) Gotujemy przez kolejne dwie minuty, a następnie dodajemy kuskus. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez kolejne trzy minuty. 6) Spulchniamy kuskus widelcem i sprawdzamy, czy jest odpowiednio ugotowany, a następnie natychmiast podajemy.

Nasz wybór

Może ci się spodobać również

x