PL

Europe: EN

Belgium: FR | NL

France: FR

Germany: DE

Greek: GR

Italy: IT

Netherlands: NL

Polish: PL

Spain: ES

Sweden: SE

United Kingdom: EN

ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ

Liczba porcji:
4 porcje

Przygotowanie:
20 minut

Czas gotowania:
45 minut

SKŁADNIKI:

• 75 g kuskusu
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 750 ml gorącego wywaru warzywnego
• 1 duża cebula, drobno posiekana
• 1 marchewka, posiekana na małe kosteczki
• 1 puszka pomidorów krojonych Del Monte albo 500 ml przecieru pomidorowego Del Monte Passata
• 1 puszka ciecierzycy Del Monte
• 4 rozgniecione ząbki czosnku
• kawałek imbiru wielkości połowy palca, obrany i drobno posiekany
• 1/2 łyżki przyprawy ras-el-hanout
• 1 łyżka pasty harissa
• sok z połowy cytryny
• drobno posiekana kolendra, przed podaniem

PRZYGOTOWANIE:

1)Wysyp kuskus do miski, dopraw solą i pieprzem i zmieszaj z 1 łyżką oliwy. Zalej gorącym wywarem warzywnym tak, aby przykrył kuskus, owiń miskę folią spożywczą i odstaw na bok. 2)Podgrzej resztę oliwy w rondlu i delikatnie smaż cebulę i marchewkę przez 8 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek i imbir i smaż jeszcze przez 2 minuty, a następnie dodaj ras el hanout i harissę i smaż przez kolejną minutę. Dodaj pomidory i wywar warzywny i dobrze wymieszaj. Dopraw, dodaj ciecierzycę i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 20 minut aż lekko zgęstnieje, następnie wyciśnij sok z cytryny. 3)Zdejmij folię z miski z kuskusem i roztrzep kuskus widelcem. Przelej zupę do misek, dodaj do każdej kuskus, posyp kolendrą i podawaj z dodatkową ilością harissy, według uznania.

Może ci się spodobać również

x