PL

Europe: EN

Belgium: FR | NL

France: FR

Germany: DE

Greek: GR

Italy: IT

Netherlands: NL

Polish: PL

Spain: ES

Sweden: SE

United Kingdom: EN

CURRY Z BRZOSKWINIAMI I CIECIERZYCĄ

Liczba porcji:
4 porcje

Przygotowanie:
20 minut

Czas gotowania:
30 minut

SKŁADNIKI:

• 1 puszka ciecierzycy Del Monte
• 1 puszka brzoskwiń Del Monte
• 1 puszka krojonych pomidorów Del Monte
• 1 cebula
• 1 duży ząbek czosnku
• 1 papryka chili
• 1 okrągła łyżeczka kminku (mielonego albo nasion)
• garść świeżej kolendry, drobno posiekanej
• 1 kostka bulionowa, wegetariańska albo z kurczaka

PRZYGOTOWANIE:

1)Najpierw odsącz i opłucz ciecierzycę. Wrzuć ją do rondelka ze świeżą wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut aż zmięknie. 2)W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek i pokrój paprykę chili. Wlej niewielką ilość oliwy na średniej wielkości grubą patelnię, dodaj cebulę, czosnek i paprykę chili, a następnie dodaj kminek i smaż delikatnie na małym ogniu przez kilka minut aż cebula zmięknie. 3)Odsącz brzoskwinie, zachowując sok, i pokrój na małe kawałki. Dodaj do mieszanki z cebulą na patelni razem z zachowanym sokiem. Do tego czasu ciecierzyca powinna już skończyć się gotować, więc zdejmij ją z kuchenki i odsącz, a następnie wsyp ją na patelnię z brzoskwiniami i cebulą. 4)Wsyp pokrojone pomidory, dodaj kolendrę, posyp pokruszoną kostką bulionową i wszystko wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Jeżeli sos robi się zbyt gęsty, dodaj do niego szklankę wody. Dobrze wymieszaj i podawaj.

Może ci się spodobać również

x