PL

Europe: EN

Belgium: FR | NL

France: FR

Germany: DE

Greek: GR

Italy: IT

Netherlands: NL

Polish: PL

Spain: ES

Sweden: SE

United Kingdom: EN

BATONY Z KOKTAJLEM OWOCOWYM

Liczba porcji:
6 porcje

Przygotowanie:
30 minut

Czas gotowania:
25 minut

SKŁADNIKI:

• SKŁADNIKI NA BATONY:
• 1 puszka koktajlu owocowego Del Monte® w soku lub w syropie
• 300 g cukru
• 2 średnie jajka
• 1 łyżeczka esencji waniliowej
• 300 g mąki
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka soli
• 80 g płatków kokosowych
• 50 g posiekanych orzechów włoskich
• SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 
• 100 g cukru
• 40 g masła lub margaryny
• 2 łyżki mleka
• 1/4 łyżeczki esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE:

1)W misce utrzyj ze sobą cukier i jajka. Dodaj koktajl owocowy z sokiem i esencję waniliową i dobrze wymieszaj. 2)Połącz mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj do utartej masy i dobrze wymieszaj. 3)Wlej miksturę do natłuszczonej blachy do pieczenia o wymiarach 25cm x 32cm x 2cm. Posyp kokosem i orzechami włoskimi. 4)Piecz w temperaturze 160°C/140°C termoobieg przez 20-25 minut albo do czasu, aż nóż włożony w środek wyjmiesz prawie czysty. Odstaw do wystudzenia na 10 minut. 5)W rondlu zmieszaj cukier, masło i mleko i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z palnika, dodaj esencję waniliową i dobrze wymieszaj. Delikatnie polej ciasto polewą i pozostaw do ostygnięcia. Potnij na 15 pojedynczych batonów.

Może ci się spodobać również

x